Oude telefoons gerecycled door FGF

Oude telefoons
Oude telefoons gerecycled door FGF

Fair Gold Foundation gebruikt bestaande bedrijfsprocessen om afgedankte oude telefoons te recyclen. Met de landelijke actie ‘Webshops voor een betere wereld’ wordt het retourbeleid van webshops ingezet om oude telefoons in te zamelen. Fair Gold Foundation zorgt ervoor dat de oude telefoons op duurzame wijze worden verwerkt, zodat alle kostbare mineralen die erin zitten niet op de afvalberg belanden. De eigenaren van deelnemende webshops kunnen met de inzameling van oude mobieltjes echt een verschil maken.

‘Het is een circulair concept’, legt Pascale Veerling, oprichter Fair Gold Foundation, uit. ‘Consumenten die een aankoop retour willen sturen naar de webshop krijgen tijdens het retourproces de mogelijkheid om een oude telefoon mee te sturen. De oude telefoons die de webshops inzamelen, worden zo gerecyclet dat we de kostbare grondstoffen, zoals goud en zilver kunnen hergebruiken. En de inkomsten die Fair Gold Foundation genereert met het inzamelen van de mobieltjes gaan direct naar samenwerkingspartners rondom de goudmijnen die het regenwoud beschermen’, aldus Veerling.

Veel consumenten en bedrijven weten niet dat er in oude IT apparaten en ander elektronisch afval kostbare grondstoffen zitten die we kunnen hergebruiken. ‘Het is natuurlijk enorm zonde als dat zomaar verdwijnt omdat we het niet goed recyclen. Vooral als je bedenkt hoe groot de vraag naar goud is en hoe hoog de prijs is die de lokale bevolking rondom de goudmijnen daarvoor betalen’, vertelt Veerling.

De hoge goudprijs zorgt overal ter wereld voor een explosieve groei van vervuilende goudmijnen in het regenwoud. De oprichter van Fair Gold Foundation deed in 2014 antropologisch onderzoek rondom de illegale goudmijnen in Peru en zag daar met eigen ogen de verwoestende gevolgen van de goudkoorts. ‘De kleinschalige goudmijnen laten een enorme vervuiling van water, grond en lucht achter. Zware metalen vergiftigen het voedsel en drinkwater en bedreigen de gezondheid van de lokale bevolking. Wat ik daar gezien hebt, raakt mijn hart. Ik kon terug naar een veilige wereld, maar deze mensen bleven achter in een zwaar verontreinigd gebied’, legt Veerling uit.

Fair Gold Foundation wil dit probleem bij zowel consumenten als bedrijven onder de aandacht brengen. Een bewustzijn creëren en tegelijkertijd laten zien dat wij hier in Nederland kunnen bijdragen aan de oplossing van het probleem. ‘Met de actie ‘webshops voor een betere wereld’ maken we gebruik van een bestaand retourproces dat nu veel duurzamer is geworden. We kijken kritisch naar bedrijfsprocessen en bedenken een oplossingen voor verduurzaming ervan. We zijn al in gesprek met partners in de ICT branche’, verklapt de oprichter van de stichting.

COPYRIGHT © 2015 SOCIAL WELFARE. ALL RIGHTS RESERVED.
Make a Donation
Paybal button

Like je ons al op Facebook?

Like onze Facebook pagina en steun daarmee FGF!

Nee, Bedankt